Cikloturizam Bački Petrovac

“Ništa ne može da se poredi sa jednostavnim zadovoljstvom vožnje bicikla” John F. Kennedy

Ako ste sportski tip, bicikl je taj najbolji i najzdraviji način, za koji ste mogli da se odlučite kako bi ste upoznali opštinu Bački Petrovac i sve lepote koje vam nudi. Na raspolaganju su rute u okolna naselja.

Bački Petrovac – Kulpin 5 km

0 km – krećemo sa glavnog trga u centru Bačkog Petrovca, idemo pravo ulicom M. Tita, na raskrsnici nastavljamo pravo glavnim putem do Kulpina. Jednostavna i vrlo lagana vožnja, pogodna za sve uzraste. Ako volite ležernu, prijatnu vožnju biciklom onda je put do Kulpina prava stvar.

1,4 km – uključujemo se na biciklističku stazu, koja vodi ravno do Kulpina. Pre početka biciklističke staze sa leve strane se nalazi Baptistička crkva i privatni posed sa ribnjakom, štalom i koralom za ispust konja. Posle 2,3 km malo uzbrdno, prolazimo kroz „Viničke“, malu baštensku i vinogradarsku oblast.

3,5 km – sa biciklističke staze izlazimo na glavni put i kroz most DTD (Dunav – Tisa – Dunav) ulazimo u Kulpin.

5 km – vozimo glavnom ulicom M. Tita do centra. Nalazi se tu stilski kompleks dvoraca Dunđerski sa prelepim parkom i Poljoprivrednim muzejom, slovačka evangelistička crkva i pravoslavna crkva. Ako ste u međuvremenu ogladneli i poželeli da probate pravu domaću kuhinju, na nekoliko metara pre samog centra Kulpina sa desne strane je nacionalni restoran „LIPA“ sa tradicionalnom vojvođanskom kuhinjom. Ambijent je predivan a bašta još lepša. Sa divnim osobljem zagarantovan vam je pravi gurmanski ugođaj.

Bački Petrovac – Gložan 11,1 km

0 km – glavni trg u centru, posle 200 m na raskrsnici (sa leve strane se nalazi restoran sa baštom Alexandria) skrećemo levo prema semaforu i idemo pravo pravac za Bačku Palanku. Nastavljamo po glavnom putu za Gložan. Saobraćaj na putu nije gust i može se reći da je to bezbedna ruta. Pogodna je kako za početnike (tzv. rekretivce na biciklu) tako i za porodice sa malo starijom decom. To je u suštini izlet ka Dunavu. Kroz Gložan prolazi Dunavska biciklistička staza EuroVelo 6 (EV6)*.

3,4 km – prelazimo preko mosta kanala DTD, posle 4,4 km prelazimo preko železničke pruge i vozimo stalno pravo.

9,4 km – ulazimo u Gložan.

10,4 km – skrećemo desno – pravac Bačka Palanka i idemo uvek pravo.11,1 km – nalazimo se u centru Gložana, gde imamo dve mogućnosti:

  • 15,6 km – prva alternativa je skrenuti levo i asfaltnim putem „Dunavski san“ stići pravo ka bentu Dunava. Dovoljno je samo spustiti se biciklom i tu ste pored Dunava. Predivan pejzaž sa dve čarde na obali Dunava, koje u svojoj ponudi imaju riblje specijalitete od sveže ribe (čarda „Kapor“). nemojte propustiti probati riblji paprikaš, spremaju ga zaista fantastično. U okolini se nalaze množstvo privatnih vikendica, koje su preko vikenda pune ljudi –pecanje, roštilj, kotlić… Desno od čarde „Kapor“ cca. 300 m se nalazi mala peščana plaža, ali kupanje je zbog jakih podvodnih struja samo na ličnu odgovornost. Bentom vodi šljunkast put, mestimično letnji, prašnjavi. Leti kada je lepo, suvo vreme možete iskoristiti put i posetiti okolna naselja. U desnom pravcu se nalazi Čelarevo a levo je Begeč. Ne vozi vam se dalje. Ostanite kod Dunava. Lepa priroda i blizina predivne reke. Izvucite ćebad, korpu za piknik i priredite sebi pravu i nezaboravnu romantičnu idilu.
  • 12 km – druga alternativa je sportsko-rekreatini centar „OAZA MB“ Gložan. Kompleks koji je stvarna oaza za dušu. Nudi smeštaj, sportski ribolov, tenis, bazen, iznajmljivanje bicikala… i mnogo više. Sigurno nađite vremena da se ovde zaustavite. Sedite na terasu sa predivnim pogledom na ribnjak, gde možete posmatrati strastvene ribolovce kako izvlače šarana na obalu, popijte espresso ili izaberite nešto iz bogatog jelovnika.*EuroVelo 6 (EV6) je deo mreže europskih biciklističkih ruta dužine 3 653 km. Polazi iz Nantesa na ušću Loire, duž reke na istok kroz Francusku. Nastavlja do jezera Constance u Švajcarskoj i onda celim putem niz Dunav kroz Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Srbiju, Bugarsku i Rumuniju sve do delte Dunava, a završava u Constanţi na Crnom moru. Deonica pored Dunava se naziva i Dunavska biciklistička ruta.

Bački Petrovac – Maglić 6,3 km

0 km – glavni trg u centru, posle 200 m na raskrsnici (sa leve strane se nalazi restoran sa baštom Alexandria) skrećemo levo prema semaforu. Na semaforu idemo desno pravac Sombor, Maglić i vozimo pravo do raskrsnice u obliku slova T, gde skrećemo levo i odmah posle cca. 200 m desno i pratimo glavni put za Sombor. Na ovoj deonici se odvija veoma frekventan saobraćaj tokom radne nedelje i treba voziti veoma oprezno i pažljivo. Tokom vikenda je saobraćaj umeren a samim tim i vožnja mnogo prijatnija i bezbednija.

5,3 km – kod benzinske pumpe silazimo sa glavnog puta, skrenemo levo i polako pored groblja sa desne strane ulazimo u Maglić „ Selo koje ima sve“, idemo pravo.

6,3 km – dolazimo do kružnog toka saobraćaja, koji je ujedno i centar Maglića. Nalazi se tu nemačka evangelička crkva, pravoslavna crkva sa zvonicom. Malo dalje iza pravoslavne crkve za kovanom kapijom je prelepo uređen i održavan mali park, gde možete odmoriti na klupi ili se prošetati. Ako pratite glavni put oivičen drvoredom starih lipa koji skreće levo stići ćete do Sportsko-rekreativnog centara „Bazeni Maglić“, koji po kvalitetu usluga već godinama privlači sve više gostiju iz okoline, pa čak i iz inostranstva. U sklopu kompleksa je bazen za odrasle, nekoliko manjih bazena za decu sa brojnim atrakcijama.

Ukoliko ne posedujete sopstveni bicikl, a ipak želite da se rekreativno vozite, BAT BIKE – bicikl servis za pristupačne cene vrši uslugu iznajmljivanja biciklala. Bicikli su gradski i komplet opremljeni. Iznajmljivanje je preko telefona s dostavom na željenu adresu.

Rentiranje      Cenovnik
1 sat                200 RSD
3 sata              350 RSD
1 dan               500 RSD
2 dana             900 RSD
3 dana             1200 RSD

Isplanirajte izlet ili piknik, i provedite divan sportsko-rekreativni dan!

Servis & Rent a Bike

Kulpinska 28, Bački Petrovac

mob. 062 1788 485, 062 272 123